The Sting

The Sting, Puhallus elokuva on valmistunut vuonna 1974, eli 42 vuotta sitten. Elokuva elää iästään huolimatta klassikkona ja kaikki varttuneet kinoastit ja cinefilit voivat ylpeillä sen nähneensä. 1930-luvun Chicagoon sijoittuva elokuvaon George Roy Hillin ohjaama ja siinä esiintyy taas kerran yhdessä loistavat Paul Newman ja Robert Redford. Tällä kertaa kaksikko näyttelee huijareita, jotka erittäin hienostunein keinoin nyhtävät rikkaalta Robert Shawlta rahaa. Temput ovat erittäin monimutkaisia ja elokuvaa on hauska seurata, kun sen juonet kehittyvät.

Chicagossa kuvattu elokuva näyttää suuren sekasortoisen ja ahneen kaupungin, jossa isot herrat, joilla on runsaasti käskyläisiä, joutuvat aina tappiolle huijareiden kanssa. Robert Shaw ei koskaan ymmärrä mitä hänelle tapahtui. Shaw on korkeiden panosten pelaaja, joka jää parivaljakon koukkuun pokeripelissä. Pian Shaw joutuu Newmanin ja Redfordin manipuloitavaksi – mutta ei tiedä, että herrasmiehet tuntevat toisensa.

Huijaus on todella monimutkainen – Shaw viedään laittomaan vedonvälitystoimistoon, jota Henry Gondorff (Paul Newman) pyörittää. Tai se ainakin näyttää vedonvälitystoimistolta. Tosiasiassa kellarissa työskentelevät ovat vain teeskentelijöitä ja Shaw luulee saavansa sisäpiiritietoa raviradalta, joka johtaa tämän tekemään valtavan vedon.

Hillin mestarillinen ohjaustyö

Elokuvassa on hienovarainen ote. Ohjaaja Hill onnistuu hienosti luomaan 1930-luvun maailman pienillä liioitteluilla mitä tulee muotiin ja vaatetukseen. Hän kertoo tarinaa episodimaisesti ja jakaa elokuvan osiin keskittyen huijausten hämmentämisen eri vaiheisiin. Silti Hill onnistuu myös pitämään elokuvassa hyvän tahdin päällä, Newmanin ja Redfordin hahmoja ei pysty lukemaan kunnolla ja elokuva pysyy yllättävänä alusta loppuun. Hahmot ovat jatkuvasti kelautumassa kohtauksiin sisään ja lausuvat salaperäisiä toteamuksia pysytellen jatkuvasti askeleen katsojaa ja muita edellä. Kuvaustyyli on osin epäsuora; sen sijaan, että hahmot ja raamit naulattaisiin paikoilleen, kuvaus on liikkuvaa ja välillä hiipivää. Sukkelat Redford ja Newman ovat teräviä ja salaperäisiä hahmoja ja elokuvasta on tullut todellinen klassikko heti julkaisustaan lähtien.

Viettelevä ja viihdyttävä elokuva on eittämättä Hillin tunnetuin. George Roy Hillin muita tunnettuja elokuvia ovat aikaisempi Butch Cassidy and the Sundance Kid, jossa sama parivaljakko esiintyy. Muita suositeltavan hyviä filmejä ovat ufo-leffa Slaughterhouse-Five, jääkiekkoaiheinen Slap Shot ja agenttielokuva The Little Drummer Girl.

Puhallus aikansa menestyjiä

Vaikka elokuvalla oli vain kohtalainen budjetti sen aikaisiin elokuviin, 5 miljoonaa dollaria, se onnistui keräämään 160 000 yksin Yhdysvalloissa, joka teki siitä yhden 70-luvun tuottoisimmista elokuvista. Kaksituntinen filmi onnistui ihastuttamaan laajasti yleisöä älykkään juonensa ja huimien loppukäänteiden ansiosta. Elokuva toimi monille myöhemmille huijausjännäreille esikuvana, joka itse sai innoituksensa David W. Maurerin kirjasta ”The Big Con”.

Menestys toi Universal Studiosille kauan kaivattua myötätuulta ja johti myös Oscarin voittamiseen parhaasta elokuvasta vuonna 1974. Jos haluat nähdä hienon vedätyselokuvan uhkapeliaiheella – katso The Sting.

The Sting on yksi 1900-luvun parhaista elokuvista ja malliesimerkki hyvin kirjoitetuista vedätysfilmeistä. Lue eteenpäin vasta kun olet nähnyt Puhalluksen:

Menu